Pop med folksjäl

(Flyttad från 5 april till 8 nov.)

Duons musik har beskrivits som ”sagolik”. Som om Regina Spektor flyttat till de nordiska fjällandskapen och lärt sig spela fiol. Det är nära och suggestivt men samtidigt bombastiskt och storslaget. Singer/songwriterpop med en stor portion folkmusik. Lena Willemark möter Emmylou Harris möter Fläskkvartetten möter First Aid Kit.

Live går de mellan nedskalade arr på bara två fioler eller bara två röster, till loopade beats och stora cinematiska ljudlandskap. Långbacka/Bådagård tar avstamp i det innerliga, folkliga och traditionella och går vidare med poppiga arrangemang och live- teknik.

När duon framträdde på Folk- och Världsmusikgalan blev deras framträdande lite av en snackis efteråt. Är liveelektronik, loop-pedaler och elfioler verkligen folkmusik? Sonia Braska, producent för galan, står fast vid sin bokning: – ”Långbacka/Bådagård tar avstamp i folkmusiken och utvecklar den till något eget, nytt och spännande.”

Duon själva säger så här om saken: – ”För poppigt för folk- och Världsmusikgalan tycker vissa. Men på tok för mycket folk för P3 enligt andra. Vi tycker att det är roligt att skriva musik, och det som kommer ur oss är en smältdegel av samlade musikaliska referenser: pop, jazz, irländskt/anglosaxiskt, brasilianskt, och inte minst svenskt… Frågan vem som äger folkmusiken kan diskuteras länge. Vi älskar folkmusik just för att den är världsomspännande, rörlig och ständigt i förändring. Tradition och progression, det är vår grej. ”

Förra hösten kom duons kritikerrosade debutalbum WAKE US UP och i samband med det genomförde de en större turné i Sverige, Norge och Finland. Under våren 2019 har de turnerat intensivt i Sverige och mottagits med öppna armar av publiken. I april 2020 släpps nästa album.

Lira beskriver i sin recension: ”Resultatet är eget, inte besynnerligt utan eget som i unikt. Ingen låt på skivan är den andra lik men ändå finns här en solid känsla för helheten. Långbacka/Bådagård debuterar här som duo med en angelägen blandning av rootsig americana, folkvisa, pop och protestsång.”

Frivillig entré!
Samlas in under konsertens gång. Ska dock inte förväxlas med ”Gratis”. Vi förutsätter att man lägger en slant. Rekommendation 50-200 kr.