Fränder & Vänner Folkmusikfestival Vinter 2020
Köp biljetter!

Kom och ta del av en färgsprakande festival, fylld av spännande musik! Folkmusik från hela Norden och lite till…
Livemusik på 2 scener • Dans • Jam • Buskspel
Danskurser och andra kurser

SPELSCHEMA
17.00-17.40 Maimu Jõgeda Music
17.40-18.20 Ljus & lykta
18.20-19.00 SILD
19.00-19.40 Sutari
19.40-20.20 Våtmark
20.20-21.30 Frifot
21.30-22.10 MónDuo
22.10-23.10 FRÄNDER

Artister: Frifot • Fränder (SE/EST) • Sutari (POL) • SILD (EST/WALES) • Ljus & lyktaMónDuo (BEL/CAT) • Våtmark (SE) • Maimu Jõgeda Music (EST)

Kurser börjar 15.00. Föranmälan sker till festival@frander.se

Det kommer bjudas på alltifrån tjuriga polskor och toksväng, till stämningsfull stämsång och smäktande ballader. Kanske även en och annan historia om älvor i skogen, eller walesiska hjältar. Fränder & Vänner Folkmusikfestival är en plats för oväntade möten, både mellan människor och musikaliska traditioner. Detta får man inte missa om man vill njuta av medryckande folkmusik och/eller upptäcka nya musikaliska universum.

Kurser börjar 15.00
Dörrarna öppnas kl 16.00
Livemusik startar 17.00
Matservering mellan 18.00-21.00

Spelplats: Kulturoasen
Datum och tid: Lördag 7 mars augusti kl 15-00
Festivalbiljett: 295 + service
Vegetarisk buffé & Festivalbiljett: 450 kr + service

Köp biljetter!

ARTISTER

FRIFOT (SE)
Svensk folkmusik av världsklass. Så tillspetsat brukar faktiskt trion Frifot beskrivas. Frifot är en svensk folkmusikgrupp bestående av Ale Möller, Lena Willemark och Per Gudmundson. Frifot fick en grammis för skivan Sluring som kom ut 2003.
Ale Möller: Mandola, härjedalspipa, sälgpipa, munspel, folkharpa, sång.
Lena Willemark: Sång, fiol, flöjt.
Per Gudmundson: Svensk säckpipa, fiol, sång.

FRÄNDER (SE/EST)
Fränder spelar modern folkmusik smidd i djupet av de skandinaviska skogarna. Medlemmarna väver in lyssnaren i förföriska sångstämmor, tunga groove och spännande arrangemang målar ett musikaliskt landskap fyllt av trollbindande historier, mystik charm och humor.
Natasja Dluzewska – sång, fiol, Säde Tatar – flöjt, sång, Gabbi Dluzewski – mandola, sång, Daniel Dluzewski – bas, sång. Andreas Berglund och Björn Tollin – slagverk.
 Inspirerade av traditionell estnisk och svensk folkmusik hittar den här kvartetten ett eget uttryck.” (Piteå-Tidningen)

SUTARI (POL)
Sutari är tre polska musiker från olika musikaliska och teatraliska bakgrunder. Basia Songin, Kasia Kapela och Zosia Zembrzuska inspireras av den traditionella polska musiken. Deras känsliga sätt att berätta och sjunga om världen som omger oss, ofta från ett kvinnligt perspektiv, talar direkt till våra hjärtan. Vi får lyssna på berättelser om olika typer av kärlek, längtan, rädsla och kampen för självständighet.
Basia Songin – sång, basolia, trummor, vatten, rivjärn
Kasia Kapela – sång, fiol, kanklės, slagverk, vardagliga föremål, skärbräda, kniv
Zosia Zembrzuska – sång, fiol, slagverk, rivjärn, elvisp

MÒNDUO (BEL/Katalonien)
Med sina Valencianska och Belgiska rötter skapar MónDuo en värld av melodier och rytmer! De blandar egna kompositioner med färgsprakande improvisationer samt traditionella musettevalser och danslåtar. I deras musikaliska värld smälter de båda instrumenten ihop och återkallar minnen av sol och vin, långa samtal i baren med familjen medan det festas på färskt bröd med ost och solmogna tomater. Lies Hendrix (durspel) och Joan Peiró Aznar (gitarr) har turnerat i Sverige, Belgien och Spanien och 2018 släppte de sin första skiva, ‘Mareta’.

LJUS OCH LYKTA (SE)
Gamla låtar – tidlöst sväng! Ljus & lykta är folkmusikbandet som älskar flerstämmig sång. De kan sin tradition och blandar sömlöst virtuost spel med poppiga harmonier och bluesigt groove. I centrum står Annika Hammers och Klara Ekman von Huths kärnfulla röster. Vega Nordkvists kraftfulla fiolmelodier och Anton Larssons glittriga gitarrspel lyfter fram de sammanflätade rösterna, i arrangemang som är både maffiga och finstämda. Låt dig fångas av en mångsidig konsertupplevelse där kärleksvisor, koraler och medeltida ballader berättas i spel och sång.
Klara Ekman von Huth – sång. Annika Hammer – sång, melodika. Anton Larsson – gitarr, sång. Vega Nordkvist – fiol, altfiol, sång

VÅTMARK (SE)
Med vackra melodier och grova texter tar gruppen Våtmark tag i den mest tabubelagda traditionen i svensk folkmusik, nämligen snuskvisor och fulvisor. Via härlig stämsång, glimten i ögat och svängigt ackompanjemang bjuder Nina Grigorjeva (sång och flöjt) och Sandra Berggren (sång och fiol) alla nyfikna öron på en rolig, spännande show med både gammalt och nytt material som är skrivet av, om, och/eller för kvinnor.

SILD (Wales/EST)
Sild är en duo där estniska forntida runosånger, walesiska ballader och även sprakande jigs får klinga fritt i harmoni. De hämtar sin kraft från de två platser de kallar för sin hem, det rastlösa havet i västra Wales och de djupa skogarna i Setomaa som ligger i den östra delen av Estland.
Duo Sild är Sille Ilves på hurdy-gurdy, talharpa, fiol, kantele, sång och Martin Leamon på bouzouki, gitarr och har vi tur får vi också höra det enradiga dragspelet.

 

MAIMU JÕGEDA (EST)
Maimu har sina rötter i södra Estlands. Hon kan sina förfäders musik men ännu bättra kan hon sin egen musik som hon komponerar på solodragspel. Hennes förföriska låtar tar lyssnaren på en vandring från vilken man aldrig vill återvända. 2017 släppte hon sin första soloskiva “Dedication” och har turnerat flitigt med sin musik sen dess.

 

 

WORKSHOPS

OBS! Föranmälan gäller för samtliga workshops på: festival@frander.se

Danskurs

“Oändligt snurrande och världens sväng!”
I denna kurs förlorar vi oss i valsens underbara värld. Ackompanjerade av Vega Nordkvist ska vi på ett lekfullt sätt utforska olika metoder för att känna oss trygga i dansen. Vi kommer beröra ämnen som teknik, kroppsmedvetenhet och sväng, samt även göra övningar som utvecklar känslan för musiken och kontakten med partnern. Henrike Wesps och Vega Nordkvist är både skickliga musiker och lyhörda pedagoger, som i ständig dialog med gruppen anpassar sin undervisning efter de behov och förkunskaper som finns.

OBS! Föranmälan på festival@frander.se

Snuskvisekurs

Våtmark introducerar folkligt sångsätt och lär ut enkla flerstämmiga arrangemang på gehör. Kursdeltagarna får lära sig några ful- och snuskvisor från förr, vilket är Våtmarks specialité. Nina och Sandra har samlat på sig en gedigen repertoar med visor från hela Sverige och lovar att de omsorgsfullt kommer välja några riktiga godbitar till detta särskilda tillfälle.
Inga förkunskaper krävs, bara öppet sinne och glatt humör.

OBS! Föranmälan på festival@frander.se

Flerstämmig folksång

Följ med och undersök den flerstämmiga folksångens fantastiska klanger på sångkurs med Hanna Andersson! Under workshopen kommer vi fokusera på flerstämmiga arrangemang, njuta av att sjunga tillsammans och dela sångglädjen med varandra. Inga notkunskaper behövs då utlärningen sker på gehör. Hanna Andersson är en sångerska med erfarenhet av flera olika genrer och stor bredd i sitt vokala uttryck. Idag studerar hon svensk folkmusik på Kungliga musikhögskolan i Stockholm för bland annat Sofia Sandén och Susanne Rosenberg.

OBS! Föranmälan på festival@frander.se

 

VEGETARISK BUFFÉ

Rostad potatis

Potatis, vitlökssalt, chiliflingor, svartpeppar, rapsolja, majsströbröd

Rotfruktsgratäng (finns även veganskt)

Morötter, palsternacka, kålrötter, blomkål, brocolli, gul lök, grädde, fetaost, svartpeppar

Linsbiffar

Linser, gul lök, tomatpuré, kryddor, buljong, potatismjöl, örtsalt

Beef-style strimlor

Stekt med lök, soltorkad tomat, fänkål, purjo, ärtor

Svampstuvning (finns även veganskt)

Champinjoner, grädde. tamari, salt, kryddor, potatismjöl

Mango/majssallad

mango, majs, gräslök, mild chili, lönnsirap, kokosolja,

Picklad rödlök

Grönsallad

Grönsallad, isbergssallad, bladspenat, ruccola, rädisor, gurka

Tomatsallad

Tomater, rödlök, olivolja, svartpeppar

Vitkålssallad

Vitkål, citronjuice, citronpeppar

Dressing Gräddfil/mynta/yoghurt

Dressing Olivolja/vinäger

Rostade pumpafrön, solrosfrön, sesamsfrön

Surdegsbröd

Smör (finns även veganskt)

Ost (finns även veganskt)