Konsert inställd.

Södra Bergens Balalaikor 51 år

Sedan proggens barndomsår har den färgstarka orkestern spelat sin ryska folkmusik.
I slutet av 1960-talet kontaktades Embrik Underdal och Thomas Lundkvist av ABF som ville starta en studiecirkel i balalajkaspel. Embrik och Thomas accepterade uppdraget som studiecirkelledare. De sökande till studiecirkeln var dock så många att det blev två studiecirklar. Efter avslutade studier ville deltagarna mera. En avslutningskonsert stod högst på önskelistan och en lokal bokades, Musikmuseet som då låg på Slottsbacken i Stockholm. Det var nu bara ett problem kvar att lösa, vad skulle det stå på affischerna? Enligt tidsandan arrangerades en omröstning där “Södra Bergens Balalaikor” vann knappt före “MosebackeKosackerna”. Konserten hölls i april 1969 och sedan dess har Södra Bergens Balalaikor fortsatt utveckla de forna Sovjetstaternas folkliga musik. Genom åren har instrumenteringen förfinats och utvecklats samtidigt som sången blivit ett allt större inslag i orkesterns verksamhet.

Södra Bergens Balalaikor ger idag 10 – 20 framträdanden per år i offentliga eller privata sammanhang. Orkestern är fortfarande en fritidssysselsättning med amatörmusiker och föreningen drivs som en ideell rörelse.
Under fjolåret – 2019 – bjöds publiken på en nostalgitripp. Det blev utsålda hus här och var, och på Stallet i Stockholm och i den lilla byn Spannarboda (Lindesberg) fick man sätta in extrakonserter.
Orkesterns konserter bjuder på både nostalgi och nyheter.

Servering
I serveringen hittar ni Kulturoasens lunchbuffé med soppa, sallader, bröd ost, smör. Är man inte superhungrig så finns smörgåsar, fikabröd och annat gott.

Frivillig entré!
Samlas in under konsertens gång. Ska dock inte förväxlas med ”Gratis”. Vi förutsätter att man lägger en slant. Rekommendation 50-200 kr