Sousou & Maher med Filip Jers. Inställt. Inget nytt datum klart.

Musikaliska stigfinnare med hela världen som scen.

Följ med på en konsert med mycket värme och kärlek, hisnande improvisationer och sofistikerade rytmer, fylld av snabba vändningar och briljanta musikaliska strapatser. Spelglädjen och geografin förenar de här tre världsvirtouserna när de nu möts och delar sin musik och sina historier tillsammans. Repertoaren består av egenskrivna låtar med inspiration från västafrikanska och influenser från jazz ´n blues.

Maher Cissoko är koraspelare från en världsberömd griot-familj i Ziguinchor, Senegal, dit Sousou Cissoko, sångerska och multiinstrumentalist född och uppvuxen i skånska Höör, reste för att studera instrumentet kora.

De möttes och det blev startskottet på en karriär som tagit dem runt i världen. Duon har turnerat i 31 länder, samarbetat med Timbuktu, Laleh och uppträtt på Polarpriset-utdelningen. Den 22-strängade koran är det bärande instrument och de sjunger på fem olika språk. Som konsertupplevelse är det finlemmat och svängigt, med berörande sång, både unison och i stämmor. Koran är fascinerande att både höra och se och levererar allt från tungt trumdunk till raska arpeggion.

Det där med spelglädje kan lätt bli en klyscha, men här finns facit. Duon lyser i kapp som av högsta lycka, en visuell boost till det vi får höra. Både Sveriges Television och Sveriges Radio har gjort dokumentärer om Sousou & Maher Cissoko. Hösten 2017 kunde svenska folket följa SVT-serien ”Folkets musik” där kända svenska hitlåtar tolkades av musiker med rötter i andra länder. I tredje avsnittet var det Sousou och Mahers tur att presentera sin tolkning, i deras fall av Kapten Röds ”Ju mer du spottar”.

Filip Jers är en internationellt erkänd munspelare med ett brett musikaliskt spektrum och var den första munspelare att studera vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vilket resulterade i en masterexamen 2011. Han turnerar flitigt i Sverige och utomlands och har besökt över 40 länder i Europa, Nordamerika, Asien och Afrika. Han har spelat på alla möjliga scener – alltifrån jazzklubbar i Tokyo, skolkonserter i Västafrika, stadsfestivaler i Sydkorea, munspelsfestivaler i USA och lantmännens dag i Finland.

Filip Jers älskar nya samarbeten och genreöverskridande projekt och har samarbetat med artister från olika genrer till exempel Benny Andersson, Timbuktu, Tomas Ledin, Jan Lundgren, Monica Dominique, Jill Johnson och Lill Lindfors. Han har jobbat som solist med flera jazzensembler och storband och även varit solist med stråkensemblerna Musica Vitae och Camerata Nordica. Filip Jers har även tagit privatlektioner samt ätit glass med Toots Thielemans.

SVT sände 2014 dokumentären ”Harmonica Man” om Filip Jers och samma år vann även hans kvartett Best Group vid EBU Jazz Competition i Holland.

Liksom Sousou är också Filip från Höör! Där skolades han och Sousou i samma musikskola och de har följt och inspirerats av varandra sedan dess. Maher och Filip möttes långt senare i Stockholm när de båda studerade på Kungliga Musikhögskolan tillsammans. Nu äntligen är det dags för dem att dela scen tillsammans.

Frivillig entré!
Samlas in under konsertens gång. Ska dock inte förväxlas med ”Gratis”. Vi förutsätter att man lägger en slant. Rekommendation 50-200 kr.