Varmt välkomna till en hel dag där Kulturoasen fylls med entreprenörer som vill entusiasmera, sprida kunskap och dela med sig av sina erfarenheter när det gäller fermentering! Det kan handla om alltifrån mjölksyrejäsning av grönsaker till bryggning och bakning. Tänk Kimchi, kumbucha, surkål, tempeh, surdegsbröd, öl, miso m.m. Försäljning, provsmakning och föreläsningar. Kulturoasens servering är givetvis öppen för lunch och/eller fika.

Tantens Gröna Skafferi & Garderob har öppet hela dagen.

14 utställare: Stortallens Tempeh, Timo Garden, Modern Monk Kombucha, Bergslagens Grönsaksförädling, Fobo Ekologisk trädgård, Hälsomässa i Uppsala, So Fungy, Vallgarns gårdsmejeri, Eldrimner, Kimchifabriken, Humlegårdens ekolager, Grönt levande

Fri entré!
Arrangör: Timo Garden och Kulturhjältarna.

Inträde är fritt men workshops är avgiftbelagda. Läs er om workshops och köp biljetter här:
https://secure.tickster.com/sv/j3f24u3c98rwdzn/products

Klara utställare:

Kimchifabriken
https://www.kimchifabriken.se/

Humlegårdens Ekolager
https://shop.humle.se/

So Fungy
http://sofungy.se/

Bergets Gård & Pasta
https://www.fjardhundraland.se/plats/bergets-gards-pasta-brod/

Eldrimner – Nationellt resurscentrum för mathantverk
https://www.eldrimner.com/

Stotallens Tempeh
http://stortallen.se/home/

Modern Monk
https://www.facebook.com/modernmonkkombucha/

Bergslagens Grönsaksförädling
https://www.facebook.com/Bergslagens-gr%C3%B6nsaksf%C3%B6r%C3%A4dling-AB-234549503946207/

Timos Garden
www.timogarden.wordpress.com

Vallgarns Gårdsmejeri
https://www.vallgarn.eu/

Los Vegos
https://www.facebook.com/losvegoscatering/

Tantens Gröna Skafferi & Garderob
http://www.tantensgrona.se

Fobo – Ekologisk trädgård
http://fobo.se/

Hälsomässa i Uppsala
https://www.facebook.com/events/506734053150705/

Grönt Levande
https://www.grontlevande.se/


WORKSHOPS – BILJETTER

Köp biljetter


11.00 Matsalen

Kreativ Kimchi Workshop

Simon Tullstedt från Kimchifabriken erbjuder möjligheten att testa olika kimchivarianter. Var går gränsen för Kimchi? Vad funkar och vad funkar inte? För nybörjare som vill lära sig enligt konstens alla regler såväl som den rutinerade som vill experimentera fram sin egen smak. Det nödvändiga finns på plats, men du är varmt välkommen att ta med egna grönsaker. Varje deltagare får ta med sig tre burkar från workshopen.

————————

11.30 Lektionsalen, andra sidan torget

Brygg ditt eget öl

Det går utmärkt att brygga öl av hög kvalitet hemma. Vi visar den utrustning och steg i processen du går igenom för att skapa ditt eget hantverksöl, väl i klass med det som kan köpas i butik. Det är inte så svårt bara man har koll på vissa saker, i denna workshop berättar vi hur allt går till, från bryggning till flashing. Workshopen hålls av Humlegårdens Ekolager. Humlegårdens Ekolager AB är ett familjeföretag som grundades 1992 i Vallentuna, Stockholm. www.humle.se

————————

12.30 Matsalen

Workshop: Gör din egen surkål

Adriana Jerlström-Maj, Bergslagens grönsaksförädling AB, leder workshopen introduktion till mjölksyrebakteriernas förunderliga värld. Du får tillfälle att tillverka din egen surkål eller surmorot med valfri kryddning. Vi startar med en arbetsbeskrivning, du får ett grundrecept, därefter strimlar, hackar, river du valfri den grönsak/rotfrukt, saltar och kryddar. Under tiden som grönsakerna saftar sig samtalar vi om vad som händer i burken när du stängt locket och sedan låter den stå i rumstemperatur (18-22 gr) i valfritt antal veckor. Du tar med dig hem dig en enliters konserveringsburk av glas, fylld med grönsaker på väg att bli välsmakande syrade grönsaker (nyttigare än de råa grönsakerna.)

————————

13.00 Köket, en våning upp

Föreläsning Kimchi

Lär dig göra vanlig, het kimchi! Denna syrningsmetod skiljer sig något från surkål, men du får här lära dig lite i samma grundprinciper. Föreläsaren Martin Hollmer demonstrerar processen han brukar följa. Här finns chans att dela med sig av erfarenheter och frågor. Martin Hollmer har sysslat med fermentering i flera år genom mindre experiment hemma, större mängder syrningar till småskalig försäljning samt att hålla många föreläsningar och kurser. Riktad främst till nybörjare så vill han öka allmänbildningen och experimentlustan kring fermenterade rätter och råvaror! Han kommer från Uppsala men har levt och verkat bland mataktivismen i Göteborg nu i sex år.”

————————

13.00 Lektionsalen, andra sidan torget

Skogucha

Skogucha är en självmyntad, lokal version av kombucha som enkelt går att skapa från grunden med våra svenska, vilda örter. Vi går under denna föreläsning igenom grundstegen samt förklarar lite teoretiskt och filosofiskt kring fermentering i stort. Att ställa frågor och dela med sig av sina erfarenheter är hjärtligt välkommet. Markus Särhagen håller via foodsovereignty föreläsningar om fermentering och medicin utifrån ett holistiskt och minemalistiskt perspektiv. Han har studerat samt intresserat sig för olika medicinala system (österlänsk traditionell, nutrition, örtologi) och har de senare åren nischat in sig på fermentering och vilda växter.

————————

13.30 Konferensrummet, en våning upp

Kortföreläsning Mathantverkare gillar bakterier – om fermenteringsverksamhet på Eldrimner

Mathantverk är förädling av vegetabiliska eller animaliska råvaror. Med hjälp av temperatur, pH, luftfuktighet och mikroorganismer tillverkar mathantverkare smakliga produkter till försäljning. Fermentering är en del av processen i många mathantverk. Anna Berglund berättar om några av Eldrimners aktiviteter. Eldrimner är ett nationellt centrum för utveckling av mathantverk.

————————

13.30 Matsalen

Workshop: Kombucha

Karlin De Timmerman från företaget So Fungy leder praktiskt workshop kring hur man gör kombucha, och vad det är. Deltagarna får gå hem med var sin burk kombucha och startkultur. Första delen pratar vi om kombucha, användning, historia, hur man gör etc. Andra delen gör deltagarna var sin sats kombucha.

————————

14.00  Lektionsalen, andra sidan torget

Vad är kefir och hur kan man använda det?

I den här föreläsningen kommer Johannes Holmberg från Grönt Levande berätta om hur han som utbildad snickare kraschade in i fermenteringsvärlden och visa hur han gör för att tillverka vattenkefir och mjölkkefir. Men också hur man med dessa drycker kan tillverka surdeg på under 24 timmar och starta alla möjliga former av fermentering från mjölksyrning till kompostering.

————————

14.30 Matsalen

Workshop: Gör din egen surkål

Adriana Jerlström-Maj, Bergslagens grönsaksförädling AB, leder workshopen introduktion till mjölksyrebakteriernas förunderliga värld. Du får tillfälle att tillverka din egen surkål eller surmorot med valfri kryddning. Vi startar med en arbetsbeskrivning, du får ett grundrecept, därefter strimlar, hackar, river du valfri den grönsak/rotfrukt, saltar och kryddar. Under tiden som grönsakerna saftar sig samtalar vi om vad som händer i burken när du stängt locket och sedan låter den stå i rumstemperatur (18-22 gr) i valfritt antal veckor. Du tar med dig hem dig en enliters konserveringsburk av glas, fylld med grönsaker på väg att bli välsmakande syrade grönsaker (nyttigare än de råa grönsakerna.)

————————

14.30 Konferensrummet, en våning upp

Kortföreläsning Eldrimner utbildar mathantverkare

Eldrimner – nationellt centrum för mathantverk – hjälper företagare via kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, nätverksträffar att bli säkrare på sitt mathantverk. Vad är aktuellt 2019? Anna Berglund berättar om Eldrimners verksamhet och kommande evenemang som Saerimner och SM i mathantverk 2019.

————————

15.00 Konferensrummet, en våning upp

Vilda växter och fermentering

Denna föreläsning kommer handla om hur vi kan implementera vilda växter i vår kost med hjälp av fermentering. Vilka växter som vi ser om mest värdefulla och användbara som kosttillskott, medicin och/eller basföda. Vi lägger fokus på örtologi, näringslära och praktiska fermenteringsknep som t ex vildjäsning. Att ställa frågor och dela med sig av sina erfarenheter är hjärtligt välkommet. Markus Särhagen håller via foodsovereignty föreläsningar om fermentering och medicin utifrån ett holistiskt och minemalistiskt perspektiv. Han har studerat samt intresserat sig för olika medicinala system (österlänsk traditionell, nutrition, örtologi) och har de senare åren nischat in sig på fermentering och vilda växter.

————————

15.00 Lektionsalen, andra sidan torget

Föreläsning MISO – Vad är miso?

Tim Öhlund (Timogarden) kommer att hålla ett föredrag och demonstration om MISO – Vad är miso?  Vad är miso bra för?  Hur kan jag göra miso i mitt eget kök?  Hur använder jag miso?

————————

15.00 Köket, en våning upp

Föreläsning Urtid till Framtid

Här får du en timmes introduktion till en mångfald av lovande fermenterade rätter för alla. En snabb överblick på urtida tradtitioner världen över som (kanske) går att testa hemma. Här behandlas frågor som: “Går det att lära sig älska natto? Vad finns det för syrade ostalternativ? Behövs det en starterkultur till betkvass? Vilket spiondrama spred mjölkkefiren från kaukasisk adel ut till det ryska folket år 1908? Martin Hollmer har sysslat med fermentering i flera år genom mindre experiment hemma, större mängder syrningar till småskalig försäljning samt att hålla många föreläsningar och kurser. Riktad främst till nybörjare så vill han öka allmänbildningen och experimentlustan kring fermenterade rätter och råvaror! Han kommer från Uppsala men har levt och verkat bland mataktivismen i Göteborg nu i sex år.”

————————

15.30 Matsalen

Workshop: Kombucha

Karlin De Timmerman från företaget So Fungy leder praktiskt workshop kring hur man gör kombucha, och vad det är. Deltagarna får gå hem med var sin burk kombucha och startkultur. Första delen pratar vi om kombucha, användning, historia, hur man gör etc. Andra delen gör deltagarna var sin sats kombucha.

————————

16.00 Lektionsalen, andra sidan torget

Kreativ Kimchi Workshop

Simon Tullstedt från Kimchifabriken erbjuder möjligheten att testa olika kimchivarianter. Var går gränsen för Kimchi? Vad funkar och vad funkar inte? För nybörjare som vill lära sig enligt konstens alla regler såväl som den rutinerade som vill experimentera fram sin egen smak. Det nödvändiga finns på plats, men du är varmt välkommen att ta med egna grönsaker. Varje deltagare får ta med sig tre burkar från workshopen.