20 år med Elvis

Datum

19 november, 2022
Kl. 14:00

Spelplats

Kulturoasen
Uppsalas största Elvisfantast firar 20 år med Elvis! (2002-2022)
I tjugo år har Kent Wennman breddat våra kunskaper om Elvis genom konserter, föreläsningar, tidningsartiklar och radioprogram. I år firar Kent 20 år med Elvis och vi har nöjet att presentera en avskalad föreställning med fantastiska Elvis-låtar, kåseri och humor.
Medverkande:
Kent Wennman : Sång och berättade
Bandet.
Publiken: Lite allsång blir det 🙂
Svävar i konsertrummet: Elvis
Mer info: Året var 2002. Elvis hade varit borta i 25 år. Kent som länge varit en mycket inbiten Elvisnörd, ansåg att nu var tiden mogen att lyfta fram Elvis musikaliska och konstnärliga prestationer. Utgångspunkten var given från början. Fokus skulle ligga på musiken och artisten. Inga peruker, mantlar eller trikåer, Inget Las Vegas eller Aloha from Hawaii-upplägg. Kent var ute efter en en intellektuell och musikalisk hyllning. Kärlek, kunskap och respekt var ledorden! Det skulle bli en konsert, inte mer. Det blev betydligt mer än så!
”Jag hade under många år burit en frustration över myten Kungen av Rock and Roll och alla patetiska försök att härma honom. Tyckte också att Elvis oftast blev förlöjligad i TV-serier och på film. Jag såg en chans att visa upp den Elvis jag själv kände och älskade. Den bild som var etablerad var ju att Elvis var som bäst på femtiotalet och att efter hans militärtjänstgöring så var det inte så mycket att hänga i granen. Jag tyckte tvärtom, att det var först 1960 som Elvis var färdigvuxen och höll 1968-1970 som hans bästa år, så jag hade mycket att berätta”
Inledningen på Kents kulturgärning var minst sagt skakig. Konserten på Parksnäckan sommaren 2002 gav både mersmak och besk eftersmak. 1504 i publiken (på en anläggning som har 700 sittplatser, ett publikrekord som håller än idag), men redan i tredje låten insåg Kent att något var fel.
”För det första så såg det ut som om publiken aldrig hade hört Elvis-låtar förut. En efter-analys klargjorde att så var nog också fallet. En bra bit in i första set ställde sig en äldre man upp och skrek rakt ut: Skulle inte ni spela Elvislåtar? Jag blev givetvis skärrad och det var tydligt att vår repertoar, mitt val av låtar, kanske var aningen för obskyrt för gemen man”. För det andra så var varken jag eller bandet förbereda på ett så stort intresse. Vi hade haft två rep och inte tagit uppgiften på alltför stort allvar.
Morgonen efter kunde Kent läsa recensionen Uppsala Nya Tidning med en bild på sin nyrakade skalle i Uppsala Nya Tidning och en fet rubrik : En besvikelse! Det blev givetvis något av ett mindre trauma och just det blev också anledningen till att höja ambitionen och försöka få till en revansch. Nya bandmedlemmar och en mer genomtänkt repertoar medförde att återkomsten blev en succé. Sommaren 2003 släpptes den första Elvisrelaterade plattan ”In the Ghetto and other songs associated with the King”. Plattan togs emot med jubel och i augusti var det dags att visa upp det nya bandet och de höjda ambitionerna. Frågan var om publiken skulle komma tillbaks efter det skakiga framträdandet året innan?
”Jag och bandet hade inte behövt oroa sig. En publik på över 1000 pers (trots regn) gav bandet sitt fulla godkännande och den här gången var det helt enkelt inget snack. Det var tydligt att min pedagogiska ambition uppblandad med lite humor och mer kända låtar var något som gick hem”.
Kents redan lite hybrida hjärna öppnade slussarna och fram växte ett musikaliskt monster som under många år skulle anta många olika former. Några år framfördes konserterna med Afro Choir, ibland med Uppsala Storband. Många olika gästartister har gästat showen, bl a Viktoria Tolstoy, Magnus Carlson (Weeping Willows), Svenne Hedlund, Linda Gail Lewis, Göran Engman, Carina Jaarnek, Doug Seegers, Eva Eastwood, Fröken Elvis och många fler. Elvis i Parksnäckan har i alla år varit mer eller mindre fullsatta föreställningar. Och projektet blev så pass omtalat att det också blivit en hel del andra spelningar runt om i landet samt radioserier för Sveriges Radio.

Servering
I serveringen hittar ni vegetarisk lunchbuffé med sidosallader, bröd ost, smör. Är man inte superhungrig så finns smörgåsar, fikabröd och annat gott.

Frivillig entré!
Samlas in under konsertens gång. Ska dock inte förväxlas med ”Gratis”. Vi förutsätter att man lägger en slant. Rekommendation 100-300 kr

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.