Anna Stadling sjunger Johnny Cash

Datum

06 februari, 2016
Kl. 14:00

Spelplats

Kulturoasen

2011 började en ny era i Annas liv. Hon blev mamma till adoptivsonen John Henry, och i omställningen till att plötsligt vara tre i familjen, samtidigt som slussarna till barndomens egna minnen öppnades i takt med att sonen växte, bildades ett behov av att gå tillbaka till rötterna, till där allt började. I hemmet spelade och sjöng Anna Johnny Cash-sångerna hon vuxit upp med, och idén om ett album tog form. Men det blev inte ett album – det blev två.

Albumet STADLING/CASH släpptes tidigt 2013, och präglade hela året. Både albumet och konserterna mottogs med jublande recensioner från både press och publik, och spelningar med både trion, en mängd körer och även symfoniorkester avlöste varandra. Att ge sig på att tolka Cash är inte ett enkelt uppdrag, men att Anna fått med beröm godkänt från även de mest traditionella countrypoliserna säger en hel del om hennes begåvning.

I tidningarna kunde man läsa utrop som ” First Aid Kit får se upp… Sveriges bästa country-sångerska!” (Expressen), ”en röst som både smeker och klöser” (Östgöta Correspondenten), ”en mäktig musikalisk upplevelse” (Norran). 

19 mars 2014 släpptes egenskrivna albumet ”Av timmarna som gick utan dig minns jag nästan ingenting”. Anna står bakom det mesta av materialet och ja – albumet är tillägnat sonen.

 – Jag trodde inte att det var möjligt att vara så här produktiv, framför allt inte i ett sådant här skede i livet.Några av låtarna på albumet har kommit till när Jonte krupit omkring på golvet där jag suttit och sjungit barnvisor i mängder. Sången blev ett väldigt konkret sätt att kommunicera på eftersom vi inte kände varandra till en början. Och nåt gemensamt språk hade vi ju inte heller. Men där, sittandes tillsammans på golvet, har idéer och embryon till låtar kommit plötsligt och spontant. Små strofer, melodier och grunderna till det som senare blivit låtar som ”Älskar dig”, ”Bättre dagar” och ”John Henry”.

2014 blev ett intensivt år med konserter runtom i Sverige på nya skivan och med STADLING/CASH skivan men också med låten ”Jubelsången” som kompositören Stefan Nilsson skrivit. Anna har under året setts flitigt i rutan i bla Allsång på Skansen, Bingolotto och Gokväll. På p4 har hennes två singlar från albumet ”Älskar dig” och ”Bättre dagar” spelats konstant. Självaste premiärspelningen med skivan ”Av timmarna som gick utan dig minns jag nästan ingentng” gjorde Anna som öppningsakt för det amerikanska bandet ”Dixie Chicks” och deras enda spelning i Sverige i Stockholm i mars 2014.

Frivillig entré

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.