Downhill Bluegrass Band

Datum

27 februari, 2016
Kl. 14:00

Spelplats

Kulturoasen

Downhill Bluegrass Band är ett av Sveriges mest framstående och respekterade bluegrassband. De är högt ansedda både här i Europa och i USA, där de gjort flera turnéer. De har blivit inbjudna och uppträtt vid IBMA (International Bluegrass Music Association) i Nashville flera gånger på grund av sin utmärkta spelskicklighet, sitt unika sound och låtskriveri. Utöver Amerika har Downhill spelat i flertalet europeiska länder.

I Downhills musik kan man höra att det finns likartade geografiska och kulturella förutsättningar i gruvdistrikten i Appalacherna, där bluegrassen har sin hemvist, och i Bergslagens gruv- och bruksorter, där bandet har sin hemort (Avesta/ Torsåker). Bluegrass är företrädesvis arbetarklassmusik, som traditionellt har speglat påvra vardagsförhållanden på gruvorter och på landsbygden. Man refererar sedan 1940-talet till det hårda arbetet i gruvorna eller på fälten, till naturen och det enkla livet i familjens härd, till svartsjukedraman och fängelsevakter, och till kampen mellan Gud och Djävulen.

I Downhills musik finns mycket av dessa ämnen representerade, texter och musik speglar livet här och idag, men med en medvetenhet om traditionen.
Bandmedlemmarna i dag är: Jonas Kjellgren på mandolin och sång, Kenneth Kjellgren på banjo, Mikael Grund på gitarr och sång, Kajsa Kjellgren Westin på bas och sång, Nicke Widen på dobro och Erik Gunnars Risberg på fiol.

Frivillig entré

Downhill hemsida

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.