Ellas Kapell

Datum

23 oktober, 2022
Kl. 14:00

Spelplats

Kulturoasen

Ellas Kapell är bandet som startade i en gemensam kärlek för Ella Fitzgerald, men som sedan fått växa och formas av de fyra musikerna. Vår tids mest älskade jazzkompositioner ikläs helt ny kostym; vissa av låtarna får vara enkla, bäras av skörheten i text och harmonik, medan andra tar ut svängarna och ger rum för lekfullhet och ekvilibrism.

Låten ”The Nearness of You” från debutskivan “Longing” har i skrivande stund spelats över 1,3 miljoner gånger! ”Longing” rosades av kritiker och belönades med Gyllene Skivan 2020.

Hösten 2021 släpper bandet sitt andra album “What’s it all about?” på Naxos/Prophone Records. Nya skivan handlar om de viktigaste stunderna i livet; de stora, de svåra, de till synes obetydliga och de vi ännu har framför oss – allt det som tillsammans utgör ett liv. På klassiskt Ellas Kapell-vis är låtarna omsorgsfullt arrangerade för att fånga varje ögonblicks särskilda stämning. Gästar gör Karin Hammar och Magnus Lindgren.

– Det är speciellt att släppa en skiva om livets olika faser och skeenden som unga, eftersom vi (förhoppningsvis) har den största delen av våra liv framför oss. När vi framför låtar om att bli gammal, eller att i livets slutskede se tillbaka på allt vi fått göra och alla vi mött, är det ju inte ännu självupplevt. Det tillför en stämning som ofta uppstår just inför större händelser – förväntan. Och vi tror att det är det som löper som en röd tråd genom “What’s It All About?”, en förväntan inför att få uppleva ett helt liv med allt vad det innebär i form av eufori, vemod, spänning, vardag osv.

”Det är inte varje dag man hör ett så klassiskt material förvaltas så fräscht, osökt och självklart.”
– Johannes Cornell, DN

”Texterna tas på allvar och varje låt får sitt måttbeställda fodral.”
– Alexander Agrell, Sydsvenskan

”Örhängen som borde vara utslitna vid det här laget poleras med stor kärlek och med stor omsorg och förlänas också denna gång en helt ny glans.”
– Timo Kangas, Lira Musikmagasin

”Detta är en storartad produktion, just helheten är den som bländar, med känsla, energi och ett gott mått av lekfullhet.”
– Bo Bjelvehammar, Opulens

”Tiden är långt förbi när det gick att prata om Ellas Kapell som blott ett hyllningsprojekt till Ella Fitzgerald. Tiden är nog också förbi när vi kan prata om den här kvartetten som ung och lovande. För det är i mördande konkurrens som vi här utser What’s it all about? till årets vokaljazzskiva.”
– motivering till utnämnelsen Årets vokaljazz, Lira Musikmagasin

Ellas Kapell är:

Lovisa Jennervall – sång
Manne Skafvenstedt – piano
Jon Henriksson – kontrabas
Edvin Fridolfsson – trummor

Servering
I serveringen hittar ni Kulturoasens lunchbuffé med soppa, sallader, bröd ost, smör. Är man inte superhungrig så finns smörgåsar, fikabröd och annat gott.

Frivillig entré!
Samlas in under konsertens gång. Ska dock inte förväxlas med ”Gratis”. Vi förutsätter att man lägger en slant. Rekommendation 100-300 kr

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.