Fränder

Datum

15 oktober, 2022
Kl. 14:00

Spelplats

Kulturoasen
FRÄNDER (SE/EST)
Uppsalabaserade FRÄNDER består av vänner och familj som med musiken som kraft har funnit varandra över skog och hav. Med tunga groove, förföriska sångstämmor och kreativa arrangemang väver de in lyssnaren i sitt alldeles egna musikaliska landskap.
”Bandets stämsång är smått fantastisk” – PT.SE
Efter det kritikerrosade debutalbumet 2017 har FRÄNDER turnerat flitigt runt om i världen och gjort sig ett namn som ett mycket spännande band inom den moderna folkmusiken. Utgångspunkten är svensk och estnisk folkmusik, men med ett öppet förhållningssätt till genrer skapar de med lust och lekfullhet en musik som är egen i sitt slag.
”FRÄNDER, formed in 2015, is a promising – no, not promising, delivering – new name on the scene, fully formed in this debut album.” Andrew Cronshaw – ROOTSMAG.COM
När nyskrivna texter på svenska möter traditionsuppteckningar eller urgamla estniska besvärjelser uppstår en säregen helhet som toppas med instrumentala utflykter fyllda av virtuosa flöjtsolon, riviga fioler, suggestiv säckpipa, enträgen mungiga, drivande mandola, smattrande tamburin, bastoner från underjorden och mycket annat.
”Det uppstår skön kontrast mellan det där pådrivande rockiga soundet och den klockrena sången.” – LIRA
Med värme och charm frammanar FRÄNDER en mäktig konsertupplevelse, med medryckande melodier och suggestiva riff. I sommar dessutom tillsammans med slagverkaren Björn Tollin, från det legendariska bandet Hedningarna och med dubbla slagverkare blir FRÄNDER en urkraft man inte får missa!
”Kvartettens både varme, virile og imødekommende udstråling kan højst skuffe de allermest forhærdede sjæle.” – ROOTZONE:DK
Säde Tatar – flöjt, sång
Alva Granström – sång, fiol
Gabbi Dluzewski – mandola, sång
Daniel Dluzewski – kontrabas, sång
Andreas Berglund – slagverk
Björn Tollin – slagverk

Servering
I serveringen hittar ni Kulturoasens lunchbuffé med soppa, sallader, bröd ost, smör. Är man inte superhungrig så finns smörgåsar, fikabröd och annat gott.

Frivillig entré!
Samlas in under konsertens gång. Ska dock inte förväxlas med ”Gratis”. Vi förutsätter att man lägger en slant. Rekommendation 100-300 kr

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.