Fränder & Vänner Folkmusikfestival

Datum

23 mars, 2024
Kl. 17:00

Spelplats

Kulturoasen

Mat, jam och dans från 17.00. Kom och njut av medryckande folkmusik, dansa dig rusig och upptäck nya musikaliska universum. Våra lokala folkmusikstjärnor FRÄNDER bjuder in sina vänner från när och fjärran till Uppsalas egna folkmusikfestival – Fränder & Vänner Internationella Folkmusikfestival!
Förköp biljetter på tickster.se

Den sjätte upplagan av Fränder & Vänner Folkmusikfestival äger rum på kulturoasen i Håga. Under kvällen bjuds det på alltifrån tätt samspel och svängiga polskor till stämningsfull stämsång och smäktande ballader. Dansgolv, spel till dans och jam!
På årets vinterupplaga får vi bland annat uppleva de fantastiska Sångsystrarna Ulrika Bodén & Sofia Sandén, tungviktarna Roger Tallroth & Göran Månsson i tätt samspel med flera och såklart FRÄNDER.
Hjärtligt välkomna att ta del av en färgsprakande vinterfestival, fylld av spännande musik av högsta klass!

FRÄNDER
Roger Tallroth & Göran Månsson
Jempa
Sångsystrar

Öppen scen, jam, spel till dans
Och fler akter tillkommer!

MATBUFFÉ
Mumsig och rik vegetarisk buffé med varma och kalla rätter utlovas av mästerkocken i Håga. Salladsbuffé, smör, bröd och ost, kaffe och liten kaka
Spelplats: Kulturoasen
Datum och tid: 23 mars kl 17-00
Festivalbiljett: 295 + service
Vegetarisk buffé & Festivalbiljett: 520 kr + service
Dörrarna öppnas kl 17.00
Matservering från 17.00

Göran Månsson & Roger Tallroth
– två stilbildare inom svensk folkmusik. För snart sjutton år sedan släpptes skivan Mon som i det närmaste blivit en klassiker bland folkmusikgitarrister och folkflöjtspelare. Äntligen spelar dessa fantastiska spelmän tillsammans på scenen igen både gamla låtar och nytt material utlovas. Dynamiskt, lyhört och svängigt.
Göran Månsson är en av de spännande och dynamiska flöjtisterna på folkmusikscenen. Med flera prisade album och världsomfattande turnéverksamhet i många olika konstellationer är Göran närmast en legend.
Roger Tallroth började sin karriär som ung pojke, hans första konsert var vid 15 års ålder. Tillsammans med Olov Johansson och Mikael Marin bildade han trion Väsen 1989. Roger har utvecklat sitt eget sätt att spela gitarr och i början av 90-talet kom han fram till ett unikt sätt att stämma och stränga sin 12-strängade gitarr – “Tallroth-stämning” har andra gitarrister och entusiaster döpt det som Roger tog fram. Det är omöjligt att överdriva den inverkan detta har haft genom åren för nya strängspelare i den skandinaviska / nordiska traditionen. Som en aktiv turnerande musiker i över 30 år har Roger spelat i nästan alla genrer med många musiker i världsklass.
Ett mästarmöte som man inte får missa!
Göran Månsson – flöjter, pipor
Roger Tallroth – gitarrer

Jempa
spelar musik som sprudlar av energi och glädje. Repertoaren består av både traditionella låtar från den svenska folkmusikskatten och egna kompositioner, som presenteras i läckra arrangemang med gott om spelrum för improvisation och musikaliska impulser. Sväng, spänning och värme kan förväntas när JEMPA tar plats på scenen.
Pella Wig – fiol, sång
Julie Berg – flöjt
Erik Ramstedt – cittern
Ada Westerlund – slagverk

Sångsystrar
låter den flerstämmiga sången stå i fokus och repertoaren är hämtad ur våra traditionsarkiv, där sjungande systrar och bröder varit föregångare. Sofia Sandén från Leksand och Ulrika Bodén från Helgum hör till två av Sveriges mest välkända folksångerskor och deras karaktäristiska stämsång har hörts både i duo och i populära gruppen Ranarim. 

Rösterna flätar och slingrar sig obehindrat genom vackert ornamenterade folksånger. Klangerna är både kärva och ljuva, med särskild kärlek till rytmen och de berättande texterna.

Patrik Grundström från Härnösand skänker djup och driv till musiken med kontrabas och akustisk bas.

”Samtliga tretton spår är suveräna! Sångsystrarna sjunger rakt in i hjärtat med flerstämmig krusig blåton, vacker diktion, kraftfull kristallklar kulning och medryckande berättarlust”
Alexandra Ullsten Lira.se

FRÄNDER
Uppsalabaserade FRÄNDER består av vänner och familj som med musiken som kraft har funnit varandra över skog och hav. Med tunga groove, förföriska sångstämmor och kreativa arrangemang väver de in lyssnaren i sitt alldeles egna musikaliska landskap.
”Bandets stämsång är smått fantastisk” – PT.SE
Efter det kritikerrosade debutalbumet 2017 har FRÄNDER turnerat flitigt runt om i världen och gjort sig ett namn som ett mycket spännande band inom den moderna folkmusiken. Utgångspunkten är svensk och estnisk folkmusik, men med ett öppet förhållningssätt till genrer skapar de med lust och lekfullhet en musik som är egen i sitt slag.
”FRÄNDER, formed in 2015, is a promising – no, not promising, delivering – new name on the scene, fully formed in this debut album.” Andrew Cronshaw – ROOTSMAG.COM
Med värme och charm frammanar FRÄNDER en mäktig konsertupplevelse, med medryckande melodier och suggestiva riff. FRÄNDER är en urkraft man inte får missa!
”Kvartettens både varme, virile og imødekommende udstråling kan højst skuffe de allermest forhærdede sjæle.” – ROOTZONE:DK
Säde Tatar – flöjt, sång
Alva Granström – sång, fiol
Gabbi Dluzewski – mandola, sång
Daniel Dluzewski – kontrabas, sång
Andreas Berglund – slagverk

Biljetter på tickster: https://www.tickster.com/sv/events/5ae0ppt8kz3lw2g

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.