LionDub

Datum

16 januari, 2016
Kl. 14:00

Spelplats

Kulturoasen

Niomannabandet LionDub är sedan ett decennium tillbaka Gävles reggaekungar. Bandet har under åren släppt flera album varav de senaste fyra under Stockholmsetiketten Rub-a-Dub. LionDubs musik är en skön blandning av Roots Reggae (UK style) och Lovers Rock. Bandet är kända för sin spelglädje och professionalism vid deras liveframträdanden men också för sitt tighta sound och en blåssektion av världsklass.

Frivillig entré

www.liondub.com

 

LionDub har länge räknats som ett av landets bästa live-reggaeband och deras skiva ifrån 2010 ”Connected” hyllades i pressen runt om i Sverige och fick även pris som årets bästa skiva på Local Heroes galan i Gävle 2011. Bandet har under åren gjort framträdanden runt om i Sverige med olika gäster som Dennis Bovell, Papa Dee, Joseph Beckford, Internal Dread, Junior Natural, Löst Folk och kören ”Afro The New Generation”. Senast i augusti 2015 gjorde LionDub ett bejublat framträdande på Cornelis dagen på Mosebacke där de var speciellt inbjudna att tolka Cornelis låtar i reggae versioner.

Efter den stora svenska reggaeprofilen Tom ”Internal Dread” Hofwanders tragiska bortgång 2012 förlorade LionDub inte bara sin producent utan även en mycket god vän. Bandet valde därför att hedra sin vän med att återvända till den legendariska Rub-a-dub studion i Stockholm för att göra en helt ny inspelning i hans anda. Arbetet med den nya skivan startade redan då Internal Dread var i livet och planen var att han skulle spela in och producera det som nu har blivit bandets senaste album ”Holding on”. Holding on släpptes så sent som den 3:e oktober i år. Där releasefestens intäkter på 17 400kr gick oavkortat till UNHCR insamling för den pågående flyktingkatastrofen i Europa.

Rub-a-dub studion har nu tagits över och drivs av Jonathan Sandberg (Miss Li och Kultiration). En bättre arvtagare kan man inte hitta då han har arbetat sida vid sida med Internal Dread och anammat den analoga tekniken och det speciella soundet som studion är känt för. En intressant detalj i Rub-a-dub är att allt spelas in på rullband och hela bandet spelar tillsammans i en och samma tagning!

Holding on handlar om där bandet står i dag. En fot står fortfarande stadigt i historien och den andra är på väg in i framtiden. De nya medlemmarna Rasmus Diamant och Leif Fernqvist har bidragit med ny energi och hela bandet har varit engagerat i arrangemangen. Låtarna är skrivna och producerade av Lennart Wastesson och Jonas Bengtsson. Nya musikaliska inslag som Pedal Steel gitarr, sopransaxofon och ett pianosolo som doftar Jan Johansson ryms på denna spännande skiva.

LionDub:

Jonas Bengtsson – Trummor och kör

Mattias Bengtsson – Slagverk

Ralph Benton – Trombon

Rasmus Diamant – Bas

Peter Ekengren – Sång och kör

Leif Fernqvist – Trumpet

Joakim Lindgren – Tenor and sopran saxofon

Alexander Lindström – Piano, orgel and klaviatur

Lennart Wastesson – Gitarrer, pedal steel and kör

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.