Steve Forbert (US)

Datum

03 oktober, 2015
Kl. 14:00

Spelplats

Kulturoasen

Som 21-åring satte sig Steve Forbert från Meridien, Mississippi på bussen till New York med en vision om en musikkarriär. Han arbetade sig snabbt upp från växelpengarna vid Grand Central till storstadens klubbscen där han öppnade för artister som Ramones, Talking Heads och Television runt om Manhattan. Redan 1980 nådde han också Billboards 11.e plats med låten Romeo’s Tune från numera legendariska andra-albumet Jackrabbit Slim.

På avskalade och rörande senaste skivan ’Over with You’, märker man att det är en artist inne på sitt tredje decennium som turnerande sångare där den väderbitna rösten ackompanjeras av ett skarpare låtskrivande än någonsin. Forbert är på många sätt en modern rocktrubadur som tacklar vardagens mörka såväl ljusa sidor på ett familjärt och varmt sätt. Det egna, om än omisskännligt Amerikanska, folk-blues-country-rock soundet med den karaktäristiska rösten som ramverk har genom åren mynnat ut i en mängd högklassiga låtar. Även om kritiker sedan första skivan 1978 rent tvångsmässigt satt Steve i en direkt jämförelse med Bob Dylan, så har hans väldigt privata anslag alltid dragit honom mer åt författare som F. Scott Fitzgerald och musiker som Neil Young.

Steve Forbert är en av få som verkligen kan trollbinda enbart med hjälp av den distinktiva rösten, munspelet om halsen och sin akustiska gitarr. Han skriver musik som bara blir bättre och bättre, han jobbar hårdare och hårdare, medan det bredare genombrottet alltjämt fortsätter att glida undan. Själva definitionen av en hardcore troubadour.

På turnén i Norden har Steve med sig en gitarrist.

Frivillig entré

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.