Stockholm Lisboa Project

Datum

02 april, 2022
Kl. 14:00

Spelplats

Kulturoasen

Ända sedan starten har Stockholm Lisboa Project undersökt likheter och skillnader mellan den portugisiska och den svenska folkmusiken. Processen har haft olika benämningar genom åren. I den senaste repertoaren återfinns Dobadoira, garnvindan. Musiken kan liknas med en väv eller en spinnrock, där olika trådar spinnes samman till en enhet. I dagens Dobadoira presenteras ett program där vi tar fram element i musiken som gör trådarna starkare – genom kontrasterande fiber, eller oväntade likheter. En tonalitet, en dansant rytm, eller den melankoli som dragit tydliga penselstråk genom den portugisiska, likväl som den nordiska musiken. I den traditionella portugisiska musiken har gitarren en stark roll. I vår sättning används istället den nordiska låtmandolan, ett relativt nytt instrument för den svenska folkmusikgenren. Även saxofonen och fiolen kliver in i den portugisiska gitarrens estetik och tillsammans väver de musik som kännetecknar Stockholm Lisboa Project – Fado, Polska & Beyond.

Alice Andersson: Saxophones, vocals
Rita Maria: Lead vocals
Adrian Jones: Nordic mandola, viola
Sérgio Crisóstomo: Violin, vocals

• German Record Critics’ Award (2009)
• Womex Showcase Artist (2010)
• Songlines Music Awards CD (2010)
• Nominee for Swedish Folk & World Music Awards (2012)
• German Record Critics’ Award (2013)
• Folkelarm Showcase Artist (2013)
• Nominee for Swedish Folk & World Music Awards (2017)

Servering
I serveringen hittar ni Kulturoasens lunchbuffé med soppa, sallader, bröd ost, smör. Är man inte superhungrig så finns smörgåsar, fikabröd och annat gott.

Frivillig entré!
Samlas in under konsertens gång. Ska dock inte förväxlas med ”Gratis”. Vi förutsätter att man lägger en slant. Rekommendation 50-200 kr

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.