Trio X & Claes Janson hyllar Tage Danielsson

Datum

21 maj, 2016
Kl. 14:00

Spelplats

Kulturoasen

Trio X och Claes Janson kommer att bjuda på en musikalisk hyllning till Tage Danielsson – den sanne humanisten – med ett program som innehåller såväl lättsamma som mer allvarliga godbitar Tage Danielssons revy och författarproduktion.

triox2

Claes Janson har firat 50 år som artist! Han är en av Sveriges mest populära sångare. 14 år gammal gjorde han både sin första folkparksturné och första EP-skiva. Sedan har han – som han själv beskriver det – ”sjungit sig genom livet”. Han har framträtt med ett oräkneligt antal artister på ett lika oräkneligt antal scener, jazz- klubbar och estrader. När han fick Cornelispriset löd motive- ringen: ”…ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och ’Blott ett ögonblick i sänder’ med samma mjuka sträva sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund…”

Trio X består av Lennart Simonsson, piano, Per V Johansson, bas och Joakim Ekberg, trummor. Genom åren tillsammans har de kommit att tillhöra en av Sveriges mest spännande improvisa- tionstrio. De samarbetar gärna med olika artister och körer från olika musikgenre såsom Orphei Drängar, Jojje Wadenius, Bengan Janson, Meta Roos och Svante Henryson. Trion är konstnärligt ansvarig för den populära konsertserien Carte Blanche, med hemliga gäster i Uppsala Konsert & Kongress. De efterfrågas även för sina konserter för barn och ungdomar.

”Tage Ivar Roland Danielsson avled i sviterna av malignt melanom. Han blev bara 57 år gammal. Ändå hann han regissera 11 långfilmer, skådespelare i 12, producera massor av revy och show, för att inte tala om böcker, 21 st! Hur många sångtexter Tage skrivit, ensam eller tillsammans med Hasse kan jag inte gissa och har heller inte hittat någon exakt uppgift. Han var den klassiske socialdemokraten, en sort som är alltför sällsynt idag, och den sanne humanisten. Tage är en av de personer jag saknar mest, faktiskt dagligen. Han fattas mig som Mattis sa när SkallePer dött i sömnen, i Filmen Ronja Rövardotter.

Jag hade förmånen att få arbeta med Tage Danielsson de sista åren av hans liv. Jag utvaldes att spela en av tre sjungande Mattisrövare i Ronjafilmen. Förutom min starka röst får jag nog anta att mitt utseende spelade en betydande roll vid valet av mig (och andra) i rollbesättningen. Regissören höll nere sminkkostnaderna genom att välja ”skådespelarna” efter utseende. De flesta av oss, Mattis och Borkas rövare, behövde inte ens kamma oss inför dagens tagningar. Alla utom Allan Edwall som spenderade tre timmar varje morgon i sminkstolen för förvandlingen till SkallePer… Tage valde också att göra den sjungande rövartrion halt, enögd och enarmad. Han menade att man på den tiden inte blev artist om man kunde utföra ett hederligt dagsverke. Ingen större skillnad från idag…alltså!”
– Claes Janson

Medverkande

Lennart Simonsson, piano
Per V Johansson, bas
Joakim Ekberg, trummor
Claes Janson, sång

Frivillig entré

Kulturoasens konserter arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Studiefrämjandet Uppsala. Stöds av Kulturnämnden Uppsala Kommun. Stort tack till Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem, Lindvalls Kaffe.